vr. mrt 24th, 2023

In ‘Ouder Onder’ lees je iedere week het verhaal van een ouder iemand die onder de tatoeages zit. Roland Nieuwpoort is 69 jaar en heeft drie weken geleden zijn nieuwste tattoo laten zetten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Roland-Nieuwpoort-front-653x1024.jpg

“Als klein jongetje plakte ik mijn armen vol met plakplaatjes. Daar begon mijn vroege interesse in tatoeages. Mijn ouders hielden er absoluut niet van, dus mijn broer had er stiekem twee. Toen ik 45 jaar werd, heb ik mijn eerste tatoeage laten zetten; een eenhoorntje. Die had ik cadeau gevraagd voor mijn verjaardag aan mijn moeder. In eerste instantie wilde ze daar niet aan beginnen, maar toen ik haar later het eenhoorntje liet zien, heeft ze hem alsnog betaald. In mijn omgeving had niemand, behalve mijn broer, tatoeages. ‘Je lijkt wel een zeeman’, kreeg ik te horen.”

Armen vol

“Ik speelde in een dansorkest en was in eerste instantie een beetje zenuwachtig voor de reacties op mijn tattoo. Gelukkig waren die voornamelijk positief. Enkelen werden enthousiast om zelf misschien een G-sleuteltje te laten tatoeëren. Wel ben ik daar een keer aangesproken op mijn tatoeages toen ik er inmiddels drie had. Er werd aan mij gevraagd om mijn opgestroopte mouwen naar beneden te doen wanneer ik in uniform muziek aan het maken was. Daar heb ik op gereageerd dat iedereen tegenwoordig de armen vol heeft. Daar gaven ze me wel gelijk in.”

‘Een paard op mijn bovenarm is helemaal onherkenbaar geworden’

“Ik heb elf tattoos en nog plannen voor meer. Ik merk wel dat mijn plaatjes sneller vervagen nu mijn huid ouder is. Een schildpad die ik vorig jaar heb laten zetten, is al een beetje dichtgegroeid en ga ik binnenkort laten bijwerken. Ook een paard op mijn bovenarm is helemaal onherkenbaar geworden. Dat vind ik heel jammer, want die vond ik echt schitterend. Ik weet nog niet of ik er een cover over wil laten plaatsen.”

Gewoon mooi

“Een tattoo laten zetten gaat in ieder geval erg goed. Ik ben er aan gewend, maar vind de pijn ook echt meevallen. Ondanks dat ik bloedverdunners gebruik, bloed ik amper bij het tatoeëren. Ook de genezing bevalt me prima; geen korstjes en geen jeuk. Alleen de snelle vervaging is jammer, maar dat weerhoudt me er momenteel nog niet van om te stoppen.

Ik heb de tatoeage op mijn linkerarm speciaal laten ontwerpen. Er zijn twee trommels in verwerkt omdat ik slagwerker ben, ook staan de harp en de G-sleutel voor muziek. Het kroontje duidt op mijn koninklijke onderscheiding. Mijn ouders zijn inmiddels overleden en met de letters J en A heb ik hen vereeuwigd op mijn lichaam. Mijn nieuwste aanwinst: een tattoo van een gekko. Ik vind gekko’s leuke dieren en de tatoeage staat ook voor wedergeboorte. Gekko’s kunnen namelijk hun staart verliezen en een nieuwe aangroeien.”

‘Met de letters J en A heb ik mijn ouders vereeuwigd op mijn lichaam’

“Inmiddels ken ik wel meer mensen met tatoeages. Vroeger keek ik echt mijn ogen uit wanneer een vrouw een lichaamsversierinkje had. Nu verblijf ik op een camping waar 90% van de vrouwen een tattoo heeft. Ook mijn vriendin heeft een herinneringstatoeage voor haar overleden dochter. Af en toe vraagt iemand zich af waarom ik op mijn leeftijd nog tatoeages laat zetten. Voor mij is dat heel simpel; ik vind het gewoon mooi.”

Foto’s © Roland Nieuwpoort

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *