di. mrt 19th, 2024

@thesluis plaatste 5 mei op Twitter een link naar een krantenartikel uit Israël. Hij tweet: “Baanbrekend nieuws: Israël heeft met succes een vaccin tegen het coronavirus ontwikkeld. De grote uitdaging is nu het zo snel mogelijk in massaproductie te brengen.” Heeft Gidon the Sluis gelijk in zijn tweet en zijn we door Israël straks bestand tegen het coronavirus?

Gidon the Sluis, een Nederlands-Israëlische advocaat, verwijst in zijn tweet op 5 mei naar een krantenartikel van The Times of Israel. Dit is een onafhankelijke en voornamelijk Engelstalige nieuwssite wiens hoofdkantoor is gevestigd in Israël. De nieuwssite wordt gezien als een betrouwbare bron. Het is namelijk een onafhankelijk nieuwsplatform waar goed opgeleide journalisten met veel ervaring werken.

Antilichamen

Bij het lezen van de titel van het door Gidon gelinkte artikel blijkt eigenlijk al meteen dat de tweet niet klopt. De titel luidt: “Defense minister claims Israel’s biological institute developed virus antibody”. Het woord ‘claims’ valt hier op. Hieruit blijkt namelijk dat er beweerd wordt dat er een antilichaam ontwikkeld is in plaats van dat het daadwerkelijk zo is. Ook wordt er niet gesproken over een vaccin, maar over een antilichaam. Antilichamen werken als bestrijding tegen het coronavirus wanneer iemand al besmet is in tegenstelling tot het voorkomen ervan middels een vaccin.

Geheim onderzoeksinstituut

Verder in het artikel blijkt dat de Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett het Israëlisch Instituut voor Biologisch Onderzoek heeft bezocht. Hier werd hij zogezegd getuige van de belangrijke doorbraak. Het Israëlisch Instituut voor Biologisch Onderzoek is een gesloten onderzoeksinstituut dat werkt voor de Israëlische overheid. Hun onderzoekswerk is strikt geheim.

Hoewel de minister van Defensie en het onderzoeksinstituut legitieme bronnen zijn, is er geen hard bewijs dat er daadwerkelijk een antilichaam ontwikkeld is. Het werk van het onderzoeksinstituut is namelijk geheim en ze bevestigen de uitspraken van de minister niet. 

Doorbraak?

Op dezelfde dag corrigeert Gidon zijn tweet en plaatst hij erbij: “Voor de duidelijkheid: het betreft antilichamen en dus geen vaccin maar een medicijn voor coronazieken. Had het te snel samengevat. (slechte multitasker J) Doorbraak is er niet minder om”

Echter rest nog de vraag of het ontwikkelde antilichaam in Israël ook daadwerkelijk een doorbraak is. Volgens de minister van Defensie is het Israëlisch Instituut voor Biologisch Onderzoek nu bezig met de patent-aanvraag en de volgende stap is het produceren op grote schaal. Uit het statement van de minister wordt echter niet duidelijk of er al menselijke proeven zijn uitgevoerd, wat wel een vereiste is om een geneesmiddel te kunnen ontwikkelen.

Kanshebbers in de klinische fase

Hoewel het ontdekte antilichaam van het Israëlisch Instituut voor Biologisch Onderzoek naar waarschijnlijkheid nog niet ver genoeg in de testfase zit, zijn er in de rest van de wereld wel een paar kanshebbende vaccinontdekkingen. Deze vaccins bevinden zich in de klinische fase. Er is nog geen van deze vaccins dat fase 3 van de klinische fase heeft bereikt.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een lijstje gemaakt welke vaccins mogelijke kanshebbers zijn om fase 3 te bereiken en goed af te sluiten. Israël zit hier niet bij.

Conclusie

Wereldwijd wordt er hard gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. Echter klopt de tweet dat Israël dit al succesvol ontwikkeld heeft helemaal niet. Ook al corrigeert Gidon zijn tweet later; van een doorbraak is er eigenlijk ook geen sprake.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *