vr. mrt 24th, 2023

Alfred van de Pas en IngerMarlies Leeuwenburgh zijn de oprichters van de stichting Winterdijk 30b in Waalwijk: een plek van verbinding tussen mensen. Een plek die dient als atelier, theater en galerie en waar ruimte is voor toneel, kunst, muziek, film, workshops, lezingen, tentoonstellingen en nog veel meer. In de maand februari is hier een inspirerende expositie te zien van ingezonden Maria-attributen en tevens wordt er aandacht besteed aan hetgeen wat Maria tegenwoordig betekent voor mensen.

© Fleur Hartman

De grote, rode beachvlaggen met de tekst ‘WINTERDIJK 30b een eigenzinnige plek’ lokken je naar een unieke ontmoetingsplaats in Waalwijk. Buiten oogt het artistiek en gezellig, maar door het natte februariweer laat de stemming nog te wensen over. Binnen is het echter aangenaam en een twintigtal mensen staat na te kletsen in het midden van de ruimte. Er is net een geregistreerd partnerschap gevierd. Gouden slingers met de registratiedatum van het stel versieren de Maria-schilderijen en witte ballonnen vergezellen de Mariabeeldjes. Vriendelijk word je begroet door de eigenaren. Dat voelt als een warm welkom.

Een groot schilderij, geïnspireerd op het werk ‘de Pièta’ van Michelangelo, trekt bij binnenkomst meteen de aandacht. Eigenaar Alfred van de Pas haalt de gouden slinger die er half overheen hangt weg en vertelt dat dit schilderij gemaakt is door een vriend van hem, een airbrush kunstenaar en tatoeëerder uit Waalwijk. Het schilderij links ernaast is van Alfred en dat zijn de enige twee ingezonden kunstwerken afkomstig van mannen. De rest van de tentoonstelling is ingezonden door vrouwen.

Drie expositieschilderijen, in het midden van airbrush kunstenaar en tatoeëerder Jean-Pierre de Nijs © Fleur Hartman

Je kijkt je ogen uit in het fraaie zaaltje. Heel omvangrijk is de expositie niet, maar in elk hoekje is wel een kunststukje met een boeiend verhaal toegewijd aan de Moeder van Jezus te vinden. “We kunnen wel honderd Mariabeelden in huis gaan halen, maar dat is niet de opzet. Het gaat echt om het verhaal,” zegt Alfred.

“Wij willen kunst en cultuur op een laagdrempelige manier met elkaar combineren”, zegt eigenaresse IngerMarlies Leeuwenburg. Door ervaring met een eerdere expositie over heldinnen kwam IngerMarlies erachter dat Maria veel betekent voor een groot aantal mensen. “Maria zit heel erg in ons systeem”, zegt Alfred. “En zóveel mensen hebben Mariabeeldjes in huis”, merkt IngerMarlies op.

© Fleur Hartman

Cultureel ondernemer Eric Kolen gaf een presentatie in de Winterdijk 30b over Moeder Gods Maria en zo is het idee voor een expositie ontstaan. IngerMarlies: “Het leuke is: mensen komen hierheen met hun eigen verhalen over Maria of ze willen zelfs nog iets toevoegen aan de expositie. Ik kreeg net een Whatsappberichtje dat iemand uit Den Bosch nog een beeld komt brengen. Ze neemt bovendien twee vriendinnen mee want zij willen de tentoonstelling ook graag zien!” Elke dag komen mensen een kijkje nemen. Voor de opening werd er al belangstellend gevraagd: “Kunnen we de Maria’s al zien?”

Wanneer je de pakkende verhaaltjes bij de Maria’s leest, ontdek je dat een ‘Maria’ niet altijd een religieuze betekenis hoeft te hebben. Vrouwen ervaren Maria, in welke gedaante dan ook, op religieus en spiritueel vlak. Ze geeft steun, troost en biedt bescherming. In de expositie ‘Ons Maria’ is er plek voor al deze verschillende vormen. “Alle kanten hebben het recht om er te zijn en beleefd te worden,” vermeldt IngerMarlies. Daarom zijn er ook veel zwarte madonna’s te zien, de aardse en donkere kant van Maria. Maria kan namelijk, net zoals alle vrouwen, niet altijd alleen maar hemels en licht zijn.

Marijke Gotink uit Den Bosch heeft bijzondere beelden ingezonden die ze zelf heeft gemaakt, onder andere van zwarte madonna’s. Naast haar sculpturen kun je haar visie op Maria lezen: “Ik zie een witte, rode en zwarte godin die alle fases van het vrouw-zijn vertegenwoordigt: maagdelijkheid, vruchtbaarheid, metamorfose en wijsheid. Ofwel: voorjaar, zomer, herfst en winter.”

Mariabeeld met mantel gemaakt door Marijke Gotink © Fleur Hartman

De oudste inzendster, een religieuze 82-jarige vrouw uit Waalwijk, heeft foto’s van haar Maria-attributen opgestuurd. Haar verhaal kun je eronder lezen. Maria loopt als een rode draad door haar leven sinds haar tiende levensjaar. Ze bad met de buurtkinderen het rozenhoedje om hulp te vragen. Dat is één keer het gebedssnoer rond. Nu bidt zij nog steeds elke avond het rozenhoedje; Maria biedt haar steun.

Uit de rest van de ongeveer veertig items blijkt een spirituelere kijk op Maria waarin zij dient als een soort beschermende moeder. IngerMarlies heeft, net als haar man Alfred, zelf ook iets ingestuurd. Haar verhaaltje vertelt dat ze nooit de Sint-Jansbasiliek in Den Bosch voorbijloopt zonder een kaarsje aan te steken bij Maria, die ze dan iedere keer weer ervaart als de Grote Moeder die zorgt voor ons allen.

Er rennen nog wat kinderen rond met ballonnen, maar de rest van de feestgangers verlaten langzaam het zaaltje. De cd met huwelijksmuziek speelt rustig door terwijl de Maria’s wachten op hun volgende bewonderaars.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *