vr. mrt 24th, 2023

Het centrum van Waalwijk oogt netjes, chic en rustig. Buiten lopen er weinig mensen, rondom het kleinschalige Winkelcentrum de Els wordt het iets drukker. Enkele ouderen zitten bij een lunchroom, moeders met jonge kinderen lopen langs de winkels, winkeliers staan alleen te wachten in hun winkels en jongeren zijn er eigenlijk niet.

Volgens de site van Winkelcentrum De Els kun je hier sfeervol en eindeloos winkelen. Er wordt beweerd dat er altijd wel iets te doen zou zijn; boodschappen doen, winkelen of een lekker hapje eten. Echter is er ontzettend veel leegstand en ziet het er kaal en saai uit.

“Er is net een nieuwe Action geopend, maar alles er om heen is leeg. Dat vind ik zo jammer,” zegt een inwoner van Waalwijk. Ook is er net een Aldi Non-Food Outlet bijgekomen, maar deze is maar tijdelijk. In 2014 werd de Aldi Supermarkt hier al gesloten.

Action winkelcentrum De Els © Fleur Hartman

Meerdere winkelende mensen geven aan het jammer te vinden dat er zoveel leegstand is. “De leegstand hier is niet leuk. De sfeer ontbreekt daardoor echt. Hier ga je even snel heen voor een kleine boodschap, maar voor grotere aankopen rijden we toch echt naar Den Bosch. Daar is het namelijk een stuk gezelliger.”

Gemeentehuis Waalwijk © Fleur Hartman

Mensen komen hier dus echt alleen voor hun benodigde spulletjes en niet voor hun sociale beleving. Wel wordt er met veel lof over de georganiseerde evenementen gesproken. “De Wollukse Kwis, dat is echt leuk. Dat moet je eens googlen!” roept een inwoonster. Honderd teams beantwoorden dan overal in Waalwijk vragen over de gemeente en een week later is de prijsuitreiking bij het gemeentehuis. En daar zijn de inwoners ook trots op, op hun mooie gemeentehuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *