vr. mrt 24th, 2023

Van 2009 t/m 2016 was het ieder jaar twee weken feest in Zaspa. Het veertiendaagse Monumental Art Festival begon met een feestelijke opening met livemuziek, workshops en kunstenaars die vol trots vertelden over hun werk. Vervolgens was het tijd voor de voornamelijk internationale kunstenaars om in de steigers te klimmen en werkten ze twee weken lang aan de kolossale muurschilderingen. Het bijzondere aan het festival in Gdańsk is dat de kunstenaars vloer voor vloer de steigers op moesten klimmen en niet werkten met speciale machines. “We hebben een keer samengewerkt met een kunstenaar die al heel veel muurschilderingen in het buitenland had gemaakt. Hij was enorm verrast dat we niet met machines werkten”, vertelt Marta Bańka.

Ieder jaar had het festival een ander thema. Deze thema’s konden gaan over kunst, filosofie of diepe onderwerpen waar men over na moet denken. “De kunst op de muren is redelijk simpel en vooral kleurrijk, maar de onderwerpen waar de kunstenaars naar verwijzen, geven ons stof tot nadenken”, zegt Bańka.

Bekijk deze video om meer te weten te komen over de thema’s van de festivals:

Vanaf het begin was het de bedoeling dat het festival zou duren tot en met 2016. Bańka denkt niet dat het in de toekomst nog georganiseerd zal worden. Wel blijven de rondleidingen doorgaan. Die zijn heel erg populair. Ieder jaar zijn er meer dan duizend geïnteresseerden. Toeristen komen overal vandaan om de muurschilderingen te bewonderen. Maar ook locals zijn nieuwsgierig naar alles wat Zaspa te bieden heeft. “Ze lopen rond, luisteren naar de verhalen, willen de muurschilderingen zien! Het blijft iets aparts om langs flatgebouwen te wandelen met zo’n indrukwekkende murals”, vertelt Bańka enthousiast.

Marta Bańka © Fleur Hartman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *